Hol a helyem?

Nos, látszólag a „problémás” életek értelmetlenek. Sokszor szükségtelennek is tartjuk őket. Pedig ha meg szeretnénk ítélni egy emberi élet értelmét, kizárólag a tanulás oldaláról lehet.

Bármikor, ha emberi sorsot akarunk véleményezni, tegyük fel a kérdést (én legalább is ezt teszem): Mit tanulhat és mit taníthat számunkra az életével a sorsával?

Mit tanít az az anyuka, aki frissen szült csecsemőjét a kórház előtti inkubátorba teszi?

Szerintem azt, hogy hogyan kell lemondani a gyermekről. Megütköztél? Mindjárt folytatom, mert nézzük a gyermek oldaláról. Miért jó a gyermeknek, hogy lemondott róla az anyja? Mihez segíti hozzá ez a momentum az életében? Szerintem ahhoz, hogy ha intézetben nő fel és megtapasztalja a család hiányát, akkor a hiány szükségletet teremtsen. Egyszerűbben: a család fontosságát tanítja meg. Persze, lehet, hogy nem család lesz belőle. Akkor mi a sors célja ezzel? A válasz adja magát. A hamvas bőrű, sírdogáló csecsemőnek, ott az inkubátorban elindul az élete a közösség irányába. Azért született ahhoz az anyához, aki le tud róla mondani, hogy megtanulja, milyen és hogyan kell közösségben élni. A helyére kerül.

Nincs morális ítélkezés. Csak sors!

Nos, Mérlegként a helyed a világban sokfelé lehet. Lehetsz művész, színész, diplomata, politikus, kozmetikus, fodrász, dolgozatsz a szépségiparban is …akár. De hidd el, valójában ezek csak a színházad apró szerepkörei. Mert valójában nem ezektől a szerepektől leszel boldog. Nem is attól leszel boldog, ha mindig mindenkinek meg akarsz felelni. Persze, te is tudod, hogy ez lehetetlen. Nem is attól leszel boldog, ha mindig ügyelsz a külsődre, vagy ha felveszed az öregedéssel a harcot, vagy tudomást sem veszel róla. Nem is attól leszel boldog, ha az életed és véred a párodért (éppen aktuálisért) adod. De nem is attól leszel boldog, ha mindig „jó” vagy, hiába is mondták a szüleid: „Légy jó mindhalálig”.

Mérlegként akkor lehetsz boldog, ha megtanulsz végre NEM-et mondani. Nehéz? Hogy’ megsértődhetnek, esetleg megbánthatsz másokat? Mondták már neked, hogy ha behódolsz, attól még nem kapsz több szeretetet? Ha megtanulod a NEM kimondását, akkor azzal képes leszel határokat húzni másoknak. Viszont itt még nem ért véget a feladatod. Mert a következő lépésben IGEN-t kell mondani  önmagadra. Fel kell vállalnod önmagad.

Tudod a saját akart az nem egy rossz dolog…még szabadságot is ad.

Készen állsz?

Hozzászólások

Tanulságos! Köszönöm!

Én köszönöm, hogy itt vagy :)

Köszönöm! Tanulom!!

Én köszönöm! Kellemes utazást az úton! :)