Asztrotanoda a gyakorlatban

A tanoda célja, hogy segítséget adjon az útkeresésben, az úton lévőknek az utazáshoz és a célba érkezőknek a fogadáshoz. Közel négy évig tart, amíg egy tanodás képes lesz elsajátítani az asztrológiai gondolkodás módját. Hosszúnak tűnik ez az időintervallum, pedig a tanulásnak még a négy év után sincs vége. Az asztrológiai látásmód elsajátítása nem pusztán azt jelenti, hogy megtanuljuk mindegy egyes asztrológiai szimbólum jelentését, majd ezeket összefűzni, hanem azt jelenti, hogy a négy év alatt megtanuljuk, hogy mi is egy ember életfeladata, mi a sorsa, miért is született, és mind ezt a tapasztalatok révén fogjuk megérteni. Az asztrológiai tudás legnagyobb adománya, hogy kulcsot kaphatunk a sorsunkhoz, amely megértésével nem arra törekszünk majd, hogy feltétlenül megváltoztassuk magunkat, megváltoztassunk másokat, megváltoztassuk a körülményeinket, hanem megtanuljuk azt, ami a mai világban élő emberekre egyáltalán nem jellemző: elfogadni a sorsunkat. Az elfogadás nem egyenlő a beletörődéssel. Elfogadni a sorsunkat annyit tesz, mint megtalálni, immár tudatosan a helyünket a világban, megérteni és elfogadni, azonosulni azzal a feladattal, amivel erre a világra születtünk.

Tanoda a gyakorlatban

Véleményem szerint, nem lehet úgy tudást átadni, hogy nincs mögötte a tanulók tapasztalása. Ezért minden alkalommal a tananyag mellett az órán résztvevők már a kezdetektől képletelemzésekkel próbálják értelmezni az adott képlet üzenetét, természetesen azokkal „eszközökkell” amelyek az adott időszakban rendelkezésünkre állnak. Tapasztalatom szerint, csak így lehet elsajátítani az asztrológiai tudást. Nem az a lényeg, hogy azt halljam vissza szó szerint, amit az órán elmondtam, hiszen akkor elég lenne egy könyvet olvasni a tanulónak. Az én célom a tanítás során az, hogy a tanodás képes legyen a saját elemzési stílusát kialakítani, képes legyen önálló, megalapozott véleményalkotásra és képes legyen arra, hogy elsajátítsa a helyes tanácsadás módját!

Tanoda formája

Kétféleképpen lehet tanulni. Az egyik mód, személyes alkalmakkor, kis létszámú maximum 10-15 fős csoportokban. A másik lehetőség a skype-rendszeren keresztül, konferecia beszélgetéseken megtartott órákon maximum 6-7 fővel. Azért tartom fontosnak, hogy kis létszámú legyen a csoport, mert a már korábban említett órai interaktivitás miatt, lehetőséget szeretnék adni mindenkinek a megszólaláshoz.

Személyes találkozó alkalmával havi egy alkalommal 4 órát (4x 45-50 percet) töltünk együtt „asztrologizálva”. Skype-os tanulás során, ez az idő úgy módosul, hogy havi 2x 90 percet szánunk az asztrológia megismerésére és megértésére, gyakorlására.

Mindkét formának megvan a maga előnye és hátránya. Személyes csoport azért szenved hátrányt, mert havi egy alkalommal találkozunk, ezért a következő találkozóig elég sok idő telik el, gyakorlás nélkül (ha a tanodás nem szorgalmas, vagy nem elég kíváncsi). Az előnye pedig az, hogy hangulatában teljesen más, mint egy internetes hálózaton keresztül beszélgetni. A skype-os csoport hátránya, hogy nem látják a beszélgető felek egymást, nincs személyes kontaktusra lehetőség. Előnye viszont az, hogy az ország bármelyik részéből lehetőség kínálkozik a csatlakozásra, nincs helyhez kötöttség, nincs utazás, nincs felesleges időtöltés.

Ha tanodás szeretnél lenni a következő elérhetőségeken érdeklődhetsz a csoportok indulásáról, a tanodás napokról: e-mail: edina.kiser@gmail.com, telefonszám: 20-9-159-145.