Segítség! Hiszti! Ha a gyermekem a Mérleg jegyében született...

Akkor kezdjük a legkisebbekkel. Milyen lesz egy Mérleg gyermek? Milyen személyiségjegyek várhatók? Hogyan tud segíteni a szülő a gyermekének abban, hogy könnyedén együtt működjenek, hogy a gyermek pozitív oldalával forduljon a világ felé.

Mérleg gyermek leginkább a harmónia megborulására érzékeny. Nem szereti a hangos szót a durvaságot a kellemetlen szagokat a piszkos ruhát stb. Könnyen érzi magát ilyenkor nagyon kellemetlenül és persze az érzés sírásra, pityergésre készteti. Ha őszinte akarok lenni – és miért ne tenném- a Mérleg gyermeknek két nagy fegyvere van. Az egyik a „ciculás” (tanult barátnémtól vettem ezt a kifejezést) és a másik a hiszti. Nagyon kedvesek és egyben óriási „hisztigépek” is tudnak lenni. Arról van ugyan is szó, hogy ahol biztonságban érzik magukat és elakarnak valamit érni, akkor akár odáig is fajulhat a dolog, hogy földhöz verik magukat, úgy adnak hangot a „kérésüknek”. Ez a műsor nagyon kellemetlen tud lenni akkor, ha a gyermek egy bezárt bolt kirakata előtt vágja magát földhöz, vasárnap délelőttjének kellős közepén. Gyanítom a hét egyéb napjain is. Általában azon ütköznek meg a szülők, hogy miként lehetséges, hogy otthon egy kis izgő-mozgó folyton nyugtalan, követelődző, állandó figyelmet és sokszor fegyelmezést igénylő gyermek az óvódában és az iskolában varázsütésre megváltozik. Mi több a pedagógusok szerint, egy tündérrel van dolguk. Egyetlen kulcsszó szolgál itt magyarázatként, ez pedig : a megfelelés.

Csodálatosan finom lelkűek, kecses járásúak, hamar kedvet éreznek a tánchoz. Imádják a zenét, korán énekelhetnek, vagy mutathatnak érdeklődést a zenélés iránt. Tartózkodó, kedves gyermekek. Ha a másik ember kimutatja a gyermekek felé a szeretetét, vagy figyelmet szentel nekik, esetleg még kedves, dícsérő szavakkal is illetik a Mérleg jegyében született csemetéket, akkor túláradó szeretettel reagálnak.

Végül egy rövid és általános tanács: a hiszti egyik legjobb kezelési módja, ha hagyjuk, de nem úgy, hogy közben teljesen máshová figyelünk, hiszen a hisztivel, pont a figyelemközpontjába kerülés a gyermek célja. Jól jön ilyen alkalmakkor, ha a felnőtt megkérdezi a gyermektől, hogy mi az, ami sírásra késztette. De nem az eseményről, hanem az érzéseiről faggatja. Persze, nem minden gyermeknek a verbális kommunikáció a megoldás. Elképzelhető, hogy csak a hang nélküli átölelés a nyerő. De semmi, semmi nem indokolhatja hiszti alkalmával azokat az érzelmi zsarolásokat, amelyek így hangzanak: „Szégyelld magad! Nézd! Látod? Most mindenki bennünket bámul? Ezt akartad? Azért csinálod, hogy én rosszul érezzem magam? Mert akkor sikerült! Viselkedj rendesen! Mit gondolhatnak most rólunk az emberek?„. Nem sokkal jobb a : „Hagyd abba a sírást, mert nagyon megbüntetlek!” fenyegető mondat sem.

Az ilyen mondatokkal csak leszoktatjuk arról a gyermekünket, hogy a valódi érzéseit megtanulja kifejezni. Ellenben ráneveljük arra, hogy soha ne azt mondja, amit érez, hanem azt, amit elvárnak tőle. Tehát, lassan megtanítjuk hazudni!

Természetesen, valódi, használhat tanácsot csak a gyermek személyes születési képlete alapján lehet adni, minden egyéb esetben általánosításról van szó.

Végül egy személyes emlékem osztanám meg az egyik lánykámról, akinek történetesen Mérleg jegyében áll a Mars a horoszkópjában és már pici korától imádott öltözködni.

Alig volt még négy éves, mi éppen az óvodába készülődtünk. Ruhácskáit általában ő választotta ki. Ebben én több okból is szabad kezet adtam neki. Egyrészt, mert nekem nincs ízlésem, másrészt, mert szerettem volna a reggeli hisztiket elkerülni. Azon a bizonyos napon egy farmer ruhácska került kiválasztásra. Felöltöztünk, indulásra készen álltunk. Én kiemeltem a cipőcskék közül egy gyönyörű kis piros „kopogós” cipőt. A leánykám finoman, bár nagyon határozottan kiragadta a kezemből a cipőt és ezt mondta:

„-Nem! A farmer cipőmet kérem! Ez nem illik a ruhámhoz!”

Mit tehettem volna? Nehezen viseltem a reggeli nőcis hisztiket.

Hozzászólások

Itt miért nincs "tetszik" gomb? :)

:D Talán, mert nem vagyok Mérleg :D