Mérlegek - ahogyan én látom őket

Nem minősítésekként kell olvasni a lentebb íródó sorokat, hanem leírásként. Nagyon fontos tudni azt is, hogy egy embernek a „jó” vagy „rossz” tulajdonságait kizárólag az határozza meg, hogy mihez képes viszonyítjuk őket. Írok egy példát. Ha egy ember diplomatikus és kerüli a konfliktust, akkor bizony gyakran kerülhet olyan helyzetbe, amikor hajlik a kompromisszumra. Vajon ez a tulajdonság egy embernél, jó vagy rossz? Véleményem szerint egyik sem. Mert csak akkor tudjuk megítélni, ha valamilyen élethelyzetben vizsgáljuk ezt a tulajdonságot. Szélsőséges esetben: a konfliktuskerülés egy rendkívül romboló startégia lehet. Mert a konfliktuskerülés gyakran konfliktus tabuhoz vezethet. Mondjuk, ha egy gyermek olyan családban nő fel, ahol jelen volt az agresszió, a konfliktusok, veszekedések mindennaposak voltak, akkor dönthet úgy, hogy ő felnőttként nem fogja megengedni, hogy a saját családjában ilyen romboló tényezők eluralkodjanak. Elhatározza: soha nem fog veszekedni a gyermek előtt. Azonban azt tudni kell, hogy a gyermek kicsi, de nem ostoba. Pontosan érezni fogja a szülei közötti feszültséget, amely akár rá is áttevődhet. Így lesz (sarkítva) egy látszólag, rendezett, kedves, figyelmes, tapintatos szülőpárnak, hisztis, erőszakos, követelődző gyermeke. Miért? Mert a tiltott agresszió előbb vagy utóbb megjelenik valamelyik családtagon. Akár a gyermeken, akár valamelyik szülő betegségében.

Mikor hasznos a konfliktus kerülés? Akkor, amikor nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre a probléma megoldására és időt szeretnénk nyerni, esetleg a nyílt konfrontáció nagyobb problémát okozhat és sokkal fontosabbnak látszik a szorult helyzetben kialakult indulatok lecsillapítása.

Akkor tehát a lényeg:

A Mérleg jegyű emberek rendkívül bájosak, kedvesek, figyelmesek. Igyekeznek a végtelenségig tapintatosak lenni. Nagyon gyakran tapasztaltam velük kapcsolatban, ha sértő vagy bántó megjegyzést tettek rájuk, nem vágtak vissza, hanem megpróbálták egy viccel elütni. Kikerülték a konfliktust. Kívül mosolyogtak, de belül iszonyatosan bántotta az őket ért sérelem.

Ha megbántják őket, nagyon ritkán vágnak vissza. Egyszer mesélte nekem egy kislány, hogy az apukája nagyon csúnyán bánt vele. Megkérdeztem tőle, hogy elmondta-e az apukájának, hogy neki mennyire fájt, amit mondott és tett vele? A kislány számomra megdöbbentő választ adott: „Nem. Nem mondtam neki. Hiszen azzal megbánthattam volna!”

Hihetetlen volt számomra, hogy még akkor is a másik a fontos, amikor ő volt az áldozat.

Talán a legfontosabb, hogy állandó visszacsatolást várnak a külvilágtól. Természetesen pozitívat. Nem véletlenül ők azok az emberek, akik leginkább keresik a nyilvános szereplés lehetőségét (színészek, előadók, művészek, tanárok, tanítók, óvónők, ügyvédek, bírók ect.). Ezért aztán mindenre képesek a szó rossz és jó értelmében is. Igen, megjelenhet a megfelelési kényszer az élet bármely vagy minden területén. És ez már egy ördögi kör. Jó minőségű ruhák, ápolt külső, megválogatott mondatok, de még a barátok is válogatottak. Mindenben a külsőségek aratnak. És mi van a belsővel? Nos, a belső a saját belső világa egy Mérleg jegyű embernek romokban hever. Ha megkérdezzük bármelyiküket, azt vallják, hogy ők mindig többet adnak a másiknak és soha, de soha nem kapják a megfelelő viszonzást. Kihasználják, becsapják, és megbántják őket. Nincs önbizalmuk, miközben a végtelenségig odaadóak tudnak lenni. Általában ők azok az emberek, akiknek legfontosabb a párkapcsolat. Sokszor a saját gyermeküknél is fontosabbak.

Azonban ha kellemes társaságra, jó társalkodóra, finom emberre vágyunk, olyanra, akiből sugárzik a harmónia, akkor egy Mérleg jegyű embernél jobb társ nem akad. Inkább az érzései vezérlik. Nem, nem érzelemről beszélek. Azokról az érzésekről, amelyek a kényelemhez, a komforthoz a harmóniához kötik. Nem szeret szembesülni saját árnyoldalával, hiszen az már diszharmónikus állapotot idézne benne elő. Már pedig a diszharmónia egy tiltott érzés egy Mérleg számára. Így aztán előfordulhat, hogy szép nagy rózsaszín felhőben élik le az egész életüket. Szerencsés esetben csak az élete egy részét. Ugyanis, ha egy Mérleg valóban belső utazásra indul és valódi belső változásokat akar, akkor bizony azzal kell számolnia, hogy az addig életét gyökerestül meg kell változtatni. Kibillen az egyensúlyából. A harmóniavesztés pedig nehezen éli meg a szülött, azt még nehezebben, hogy fel kell vállalnia, hogy „hibázott” (legalább is így éli meg). Pedig a megoldó kulcs a felvállalásban van.

Ha válnak, vagy partnert váltanak, nagyon ritkán teszik ezt úgy, hogy nincs jelen egy újabb jelölt. Miért? A válasz egyszerű: mindig kell melléjük valaki, aki dönt helyettük és talán rosszabb esetben felettük is. Gyakran vádolják a Mérleg jegyű embereket (leggyakrabban a barátaik vagy a párjuktól hallom), hogy nem eléggé vagy egyáltalán nem önállóak. Ez igaz. Viszont, ha ők nem lennének "önállótlanok", a párjuk vagy a „barátaik” hogyan is irányíthatnák őket?

Gondoljuk végig egy másik szemszögből a Mérleg jegyűek bizonytalanságát.

 Ha neked ilyen párod van, akkor Te vagy az irányító. A kérdésem az, ha nem irányíthatnál, akkor is őt választanád?

Na, most aztán lehet az asztalra csapni, hogy „ez így mind nem igaz, mert én nem vagyok ilyen”. Én elhiszem. Hiszen számtalan olyan Mérleg jegyű emberrel találkoztam, akit a legkevésbé sem érdekel mások véleménye. Sőt! Kifejezetten ráutazik a polgárpukkasztásra! Tulajdonképpen, mindegy is, csak figyeljenek rájuk! Ha már nem tetszik, amit csinálnak, vagy ami a lényük, legalább a központba kerüljenek.

„…és döntésképtelen sem vagyok!” Ez is igaz. Van a mérlegségnek az a szintje, amikor erőszakossá válik. Ott és akkor, ahol és amikor érzi, hogy érzelmeket nem veszíthet. Akkor akaratos, mi több hisztis lesz. Igen, még felnőtt emberként is.

Te Mérlegként milyen stratégiát választasz? Elkerülöd a problémát? Ha megbántanak, nem reagálsz? Esetleg úgy teszel, mintha semmi sem történt volna? Gondolkodtál már azon, milyen lehetne a saját életedet élni?

Döntés kérdése. A döntés felelősséggel jár. Kérdés csak az, vállalod-e a következményeket.

A következő befejező részben (bár úgy gondolom a végtelenségig tudnék írni erről a jegyről is) azt szeretném taglalni, hogy hol van egy Mérleg ember helye az életben. Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan és hol lehetsz boldog, tarts velünk a következőkben is.

Hozzászólások

Köszönöm :) Egy az egyben én vagyok! Ismét várom a folytatást!

Köszi! Rövidesen! :)